2007. május 22.

Gyros pitában


Egyik kedvencünk a gyros pitában, még a pici (finnyás-válogatós) lányom is szereti. Saját készítésű pitával az igazi.

Hozzávalók:
csirkemell filé nagyon apróra felcsíkozva ( 4 személyre 1 csirkemell, de ha csak fél csirkemellet sütök, az is elég szokott lenni)
gyros fűszerkeverék
frissen őrölt bors
kb 50 g vaj a hús sütéséhez
fejenként 1-2 pita és 1 paradicsom
1 lilahagyma felcsíkozva
1 kígyóuborka felkockázva
fél fej jégsaláta (feldarabolva) vagy 2 maréknyi rucola (borsmustár)

Felforrósítom öntöttvas serpenyőmben a vajat és beleteszem a húscsíkokat. Tekerek rájuk borsot, majd magukra hagyom 2-3 percig fedő alatt, míg kicsit odakapnak. Megkevergetem és beszórom bőségesen gyros fűszerrel, amitől ugyan kicsit sós lesz, de mivel mást nem sózok, nem lesz túl sós a végeredmény. A húst addig sütöm, míg kis színt kap és megpuhul, majd lekapcsolom alatta a tüzet. Közben felaprítom a zöldségeket, és összedobok egy kis mártást*, majd megtöltöm a pitákat és már ehetünk is! Ha nagyon ráérek, sütök mellé hasábburgonyát és készítek tzatzikit.

*a mártáshoz összekeverek 1 evőkanál majonézt 1 evőkanál tejföllel, 1 mokkáskanál magos dijoni mustárral és 1 gerezd zúzott fokhagymával.