2012. június 4.

Kecskesajtos fehérspárga krémleves


Az idei spárgaszezon egyik kedvence (nálam).

Hozzávalók 4 adaghoz:
evőkanálnyi vaj és olívaolaj
fél kg spárga
1 fej vöröshagyma
1 liter spárga alaplé
só, bors
10 dkg krémes kecskesajt
pár csepp szűretlen olíva olaj, a tálaláshoz

A spárgát megtisztítom: előbb alaposan megmosom, majd a végeit levágom, addig a pontig, ahol már nem fás. Krumpli hámozóval meghámozom (majdnem a síp csúcsáig). A lepattintott végéket és a lehámozott részt nem dobom ki, hanem egy fazékba teszem, felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje, sózom, teszek bele pici cukrot és puhára főzöm, majd leszűröm, ez lesz az alaplevem. A megtisztított spárga fejeket levágom és az alaplében megfőzöm úgy, hogy még roppanósak maradjanak, kihalászom, hosszában elfelezem és félreteszem levesbetétnek.
Az immár fej nélküli spárgasípokat darabokra vágom és az aprított hagymával együtt, vaj-olívaolaj keverékén rövid ideig párolom. Sót és frissen őrölt borsot adok hozzá, felöntöm a spárga alaplével (ha kevés lenne, öntök hozzá egy kis vizet) és lassú tűzön addig főzöm míg a spárga meg nem puhul. Leveszem a tűzhelyről, blenderben pürésítem és sűrű szitán átpasszírozom, így sokkal selymesebb lesz a levesem. Az immár rostmentes, selymes levesbe beleteszem a kecskesajtot, blenderben átkeverem, ha kell, utánízesítem, beleteszem a spárgafejeket és pár csepp szűretlen olíva olajjal megpöttyözve tálalom.