2012. június 28.

Levendulás baracklekvár


Nem csak a szilvalekvár jó levendulával, az alábbi baracklekvár is toplistás nálunk.

Hozzávalók:
1250 g kajszibarack (tisztán, hámozás-magozás után mérve)
250 g nádcukor
1 csapott teáskanálnyi levendula virág
fél citrom leve
egy kupica fehér rum (baccardi)
1 csomag lekvárzselésítő

Sterilizálom a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.

A barackokat megmosom, 8-10 másodpercre gyöngyözve forró vízbe teszem, szűrőkanállal kiveszem, azon melegében (gumikesztyűben) lerántom a bőrét és cafatokra szedem, kidobom a magokat. Rozsdamentes, gondosan elmosogatott fazékba teszem, összekeverem a (nád)cukorral, a lekvárzselésítővel, a citromlével és a levendulával, majd forrástól számítva 5 -8 percig főzöm. Belelöttyintem a rumot és még 1-2 percig kevergetve hagyom főni, majd kiveszem a sütőből a forró, csírátlanított üvegeket és belemerem a lekvárt. Kupak mindegyikre, fejtetőre velük 5-10 percre, majd vissza a már kikapcsolt sütőbe, ott hűlnek ki szép lassan, másnapig ott is maradnak.