2012. július 29.

Hamburger zsemle



Slow food, ráérős itthoni hamburgerezéshez Limara receptje szerint készítettem, de nem volt itthon tejem, így tejsavót használtam.  Ezúttal is beigazolódott, mennyivel jobb állagú tészta lesz tönkölylisztből, mint a normál, Bl 55-ből, a végeredmény meg … ismétlésért kiállt.

Hozzávalók 10 darabhoz:
2 dl langyos tej (nálam savó)
2 teáskanál cukor (Limara 2 evőkanállal tett bele, de elnéztem)
1 teáskanál só
40 g olaj
1 tojás
100 g joghurt
60 dkg fehér tönkölyliszt
20 g friss, vagy 4 g szárított élesztő
+ 1 tojás, meg szezámmag  a tetejére

A dagasztógép táljába teszem a hozzávalókat és hagyom, hogy a gép rugalmas, sima tésztát gyúrjon. Tiszta konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom duplájára kelni, majd kiveszem a kelesztő tálból , lisztezett felületre borítom és 10 egyforma, kb. 115 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként megformázom (virgolom) a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsin hagyom ismét duplájára kelni. 


Lekenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal és 180 fokos sütőben sütöm pirulásig.
Frissen az igazi.