2012. szeptember 3.

Gránátalma-mázas sült zöldségek


Első szeptemberi hétfő, megkezdődött az iskola, a nappali kánikula ellenére menthetetlenül benne van a reggelek illatában az ősz. Mától visszatérek a mindennapi ebédfőzéshez, ezentúl remélhetőleg a blogra is több időm jut:-)
Sült zöldség lesz ebédre. Télen is gyakran készítem, de ilyenkor szeretem a legjobban! Már van új cékla, a sárgarépa most a legédesebb és az édes salotta hagyma csak úgy harsog (megvettük a 35 kg-t télire), a gránátalma máztól még finomabb, enyhén besűrített gránátalmalevet (bio) natura boltokban szoktam venni, üdítőnek, fagylaltba, sült zöldségre használom.

Hozzávalók:
3 db cékla
3-4 közepes sárgarépa
3-4 fej édes salotta, vagy lilahagyma
1 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál gránátalmalé
só és frissen őrölt fekete bors

A mázas Pataki sütőtálamban habverővel összekeverem az olíva olajat, gránátalma levet, sót, és borsot. Belekeverem a falat nagyságú darabokra vágott, hámozott-tisztított zöldségeket, majd jól összeforgatom, hogy egyenletesen vonja be a gránátalmás keverék. Lefedem a tálat és betolom a 200 fokos sütőbe, addig sütöm, míg a zöldségek megpuhulnak, a máz meg szépen karamellizálódik a felületükön. Bármilyen sült mellé jó köretnek, de egy kevés rámorzsolt kecskesajttal önálló fogás.