2013. február 7.

Paszternákos tarte tatin

fotó: Bakcsy Árpád


Hozzávalók:
25 dkg paszternák
1 rúd vanília
negyed citrom
50 g vaj
150 g nádcukor

A tészta hozzávalói:
100 g vaj
15 g nádcukor
160 g liszt
1 kisebb tojás
csipet só
1 ek víz

A tálaláshoz:
crème fraîche, vagy (házi) vanília fagylalt

A paszternákot meghámozzuk, felkarikázzuk és 2 evőkanál nádcukorral, negyed citrommal, meg a kettéhasított vanília rúddal, annyi vízben, ami éppen ellepi, majdnem puhára főzzük, majd leszűrjük.
A lisztet a cukorral és egy csipet sóval tálba tesszük és összemorzsoljuk a kockákra vágott hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojást és a vizet és addig gyúrjuk, míg homogén állagú nem lesz. Folpack fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe, vagy 30 percre a fagyasztóba tesszük.
Egy sütőben is használható 24 cm-es átmérőjű serpenyőben megolvasztunk 50 g vajat és 120 g nádcukrot, majd egy sorban belerakjuk az előfőzött paszternák szeleteket.
Két folpack réteg között (így nem igényel további lisztezést), a tésztát kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a serpenyő átmérője. Levesszük az egyik folpack réteget, rátesszük a tésztát a serpenyőre és a nyújtófát a tetején végiggörgetve levágjuk a felesleget, majd eltávolítjuk a másik folpack réteget is. A tészta széleit a paszternák köré igazgatjuk, gondosan betakarjuk, néhány helyen megszurkáljuk, majd betoljuk a 170 fokra előmelegített sütőbe. Fél órát sütjük, majd 1-2 perc pihentetés után tányérra borítjuk. Langyosan tálaljuk egy kanál crème fraîche, vagy vanília fagylalttal.

Fenti receptem a Magyar Konyha Magazin 2012-es márciusi számában jelent meg.